Biografija

Биографија

Дејан Синадиновић је уметник, пијаниста, редовни професор Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. По својим културолошким предилекцијама и општим интелектуалним назорима је наднационалан и неденомициjaлан. Преко својих професора Арба Валдме и Елисо Вирсаладзе је на линијама значајних педагошких традиција – са једне стране од Артура Шнабела а са друге – Јакова Зака и Хенриха Нојхауса.

Наступа у престижним европским концертним дворанама. У периоду од 2005-2015. године је одржао преко стотину солистичких реситала на европским фестивалима (Италија, Француска, Шпанија, Пољска, Немачка, Белгија, Швајцарска, Енглеска, Црна Гора, Грчка, Северни Kипар, Данска, Турска, Русија, Румунија). Наступао са пољским филхармонијским ансамблима у Ржешову (Бетовенов први Концерт за клавир и оркестар) и филхармонијским оркестром ”Видолд Лутославски” из Вроцлава (Шопенов клавирски концерт ф мол), Симфонијским оркестром Рима (Моцартов Kлавирски концерт ц мол KВ491), сарађивао са квартетима Артис и Минети (са контрабасистом Јозефом Нидерхамером) из Беча, и италијанским квартетом Меридиес, као и квартетом солиста у оквиру Малер академије у Базиликати (Брамсов Kвинтет, Моцартов Kлавирски концерт KВ415, Шостаковичев Kвинтет оп. 57 и Трио оп. 67.)

Објавио је три компакт диска са својим живим снимцима за шпанску издавачку кућу KNS CLASSICS а 2121. године Anima Records – Opus Artis из Париза објављује још једанаест компакт дискова са снимцима дела Бетовена, Франка, Шумана, Равела, Грига, Мусоргског и Шопена.

У сезони 2017. наступао са ансамблом Synergia6 на фестивалима у Задру (Глазбене вечери у Св. Донату) Осору (Осорске глазбене вечери), Будви (Град театар) и Дубровнику (Дубровачке љетне игре). У различитим камерним саставима наступа са кларинетистом Миланом Милошевићем, челистом Никласом Епингером, виолинистом Немањом Радуловићем, певачицама Kатарином Јовановић и Анетом Илић, фаготистом Жарком Перишићем.

Оснивач je и уметнички директор Пролећне пијанистичке феште, београдског фестивала посвећеног клавиру који је организован у периоду од 2008-2013. године. На Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду је ангажован од 1992. године. На овој институцији је радио као продекан за наставу од 2002-2007. године. Тренутно је руководилац Центра за перманентно образовање ФМУ.

12. мај 2022.

Preuzmite ćiriličnu pdf verziju biografije
Preuzmite latiničnu pdf verziju biografije
Preumite zip arhivu sa fotografijama u rezoluciji pogodnoj za štampu